Vanzelfsprekend beginnen we met de ‘Kop’ van het formulier. Je ziet het hieronder staan.
Een paar velden, Nog niet al te complex.
Vul bij Naam vanzelfsprekend je eigen naam in.
Bij Startdatum kun je de datum van vandaag zetten. Je kunt ook een datum in de toekomst neerzetten, maar bedenk dan even: waarom zou je wachten met starten? Heb je vaker last van uitstelgedrag? 🙂
Datum doel behaald vul je in na het halen van je project.
Bij Dagelijkse dienst aan gezin vul je in wat je iedere dag voor jouw gezin/thuissituatie gaat doen. Wat is iets dat steeds/dagelijks niet/onvoldoende gebeurd maar waarvan het fijn zou zijn als het wel zou gebeuren? Bij mij was het: ‘Iedere dag de vaat doen voor ik ga slapen’. Het geeft iedereen een opgeruimd gevoel bij het opstaan als dat de avond daarvoor gebeurd is. Denk eens na wat jìj zou kunnen doen.
Tenslotte vul je bij Dagelijkse dienst op het werk iets in dat je iedere dag op je werk/ je opleiding kan doen en dat het leven van de anderen (wellicht ongemerkt) kan vergemakkelijken. Denk eens aan ‘de borden en dienbladen terug brengen naar de kantine’, ‘de rustruimte opruimen’ of ‘iedere dag iemand op het werk een gemeend compliment maken’. Het gaat er niet om dat je het werk van de schoonmaakdienst overneemt. Het gaat er om dat je iets kiest wat normaal zou blijven liggen. En waarvan men het fijn vindt als het wel gedaan wordt.
Waar dienen die ‘diensten’ voor?
Het doen van deze diensten komt uit de Japanse cultuur. Daar laat men zien dat iedereen gezamelijk verantwoordelijk is voor het doen van ‘diensten’ voor het grote geheel. In het boek ‘Harada Methode’ kun je het voorbeeld lezen van een directeur van een groot bedrijf die iedere ochtend de toiletten schoonmaakte. Niet omdat er niemand voor kon worden ingehuurd, maar om iedereen te laten zien dat niets ‘te min’ is om te doen.
Stel je eens open om een dienst te bedenken.
Ik was tijdens mijn eerste project lang niet altijd ergens ‘aan het werk’. Ik heb er toen voor gekozen om met vuilniszak en ‘vuilknijper’ de bermen in de buurt van mijn huis te ontdoen van zwerfvuil. Ik heb me niet alleen verbaasd over wat mensen ‘gewoon’ weggooien, maar over de enorm leuke gesprekken die ik door deze ‘dienst voor de gemeenschap’ uit te voeren vaak had met toevallige voorbijgangers!